Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szivárványhalak, az akvárium ékei

2015. szeptember 30.

Szivárványhalak, az akvárium ékei

A szivárványhalak családjának különböző fajai a legszebb állatok közé tartoznak, melyek édesvízi akváriumban is tarthatóak. A tartályon átszűrődő fény csillogó szivárványhatást hoz létre az állatok testfelületén. Aki szivárványhalak tartásán gondolkodik, nehéz választás előtt áll, mivel több, eltérő küllemű és igényű faj létezik. Fontos, hogy az egyes fajok igényei eltéréseket mutatnak, ezért az állatok beszerzése előtt mindenképpen alaposan tájékozódjon.

A szivárványhalak családja a kalászhalalakúak rendjébe tartozó kilenc család közül az egyik. A szivárványhal családba több nem és a nemeken belül több faj, sőt bizonyos fajok esetében több változat is ismert. Természetes élőhelyük szerint a szivárványhal család tagjai (Melanotaeniidae) elsősorban Ausztráliában, Pápua Új-Guineában és Indonéziában találhatóak, ahol általában patakokban és folyókban élnek. Ez azt is jelenti, hogy értékelni fogják a gyenge áramlatot saját akváriumukban is és oxigén dús vízre van szükségük. A vizük legyen mindig nagyon tiszta és jól szűrt. A víz egy részét legalább  két hetente le kell cserélni. Az nem egészen egyértelmű, hogy összesen hány faj létezik, mivel az élőhelyeik a kevésbé kutatottak közé tartoznak, és folyamatosan új fajokat fedeznek fel. Legalább hetven fajjal számolhatunk, melyek közül sok faj több tucat különböző színváltozatban lelhető fel az akváriumokban.

A szivárványhalak díszhalként kivívott népszerűsége a szokatlan megjelenésüknek köszönhető. Ezek a halak, melyek körülbelül 5-15 cm nagyságúra nőnek meg fajtól függően, különböző színekben csillognak és majdnem olyanok, mint a szikrázó drágakövek. Ezért gyakran nevezik őket az édesvízi akvárium ékszereinek, gyémántjainak. Fontos tudni, hogy egyes fajok fiatal egyedei még szürkés színűek és teljes pompájukat csak egy éves korukra érik el. Ha az akváriumot reggel vizsgáljuk meg, másik spektrumú színekkel fogunk találkozni, mint az esti órákban. Tippünk: fedjük be az akvárium aljzatát sötétebb kavicsokkal, így a hal színei még jobban kitűnnek majd.

Mivel természetes körülmények között is rajokba verődve élnek, a szivárványhalakat kis csoportokban érdemes tartani, körülbelül fél tucat egyeddel számolva. Mivel ezek a halak mozgékonyak, a nap nagy részét aktív úszással töltik, ezért mindenképpen tágas, hosszú, legalább 200 literes akváriumot kell biztosítani egy halraj számára. Fontos, hogy legyen tágas szabad úszótér, ahol a berendezési tárgyak, növények nem gátolják az állatokat a szabad mozgásban. Ha a környezeti feltételek adottak, akkor előfordulhat, hogy a halak rendszeresen ívnak. Ahhoz, hogy az ivadékok túléljenek, legjobb, ha külön akváriumba helyezünk egy halpárt az ívás idejére, vagy az akváriumban úszó ivadékokat áthelyezzük egy nevelő akváriumba.

Mindenevők

A szivárványhal eredetétől függően a víz hőmérsékletének 25 és 28 fok között kell lennie, pH-értékének pedig 7 és 8 közöttinek. Egyes fajoknál jótékony hatású a víz sózása, mert kedvelik a folyótorkolatokat, ahol az édes és a sós víz már kissé keveredik (brackvíz). Ezeknek a halaknak könnyű a kedvükre tenni etetésnél, szívesen fogyasztják a jó minőségű lemezes és granulált eleségeket.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_szinerosito_250ml/

Különösen szeretnek élő ételt fogyasztani, mint például a szúnyoglárvákat és sórákokat, tubifexet, vízibolhákat.

Forrás: irg-online.de