Mit tegyünk, ha kismadarat találunk?

2020. június 03.

Mit tegyünk, ha kismadarat találunk?

A tavasz és a nyár a legtöbb madár esetében a fészkelés időszaka, tehát ilyenkor sok aprócska fióka kel ki a tojásokból. Emiatt gyakran találhatunk a fészkeken kívül is kismadarakat, látszólag elveszetten. Ha rábukkanunk egy picike szárnyasra, akkor fontos, hogy tudjuk, mit kell tennünk, vagyis, hogy mi az, amivel valóban ahhoz járulunk hozzá, hogy megmentsük az életét.

Először is meg kell győződnünk arról, hogy valóban babamadarat találtunk-e, és tényleg segítségre szorul-e. Számos énekesmadárnál előfordul, hogy még mielőtt megtanulnának repülni, már előtte 2-5 nappal elhagyják a fészküket. Ám a szülők ez idő alatt is gondozzák és táplálják őket, és ügyelnek a biztonságukra. Ilyenkor a madárnak már szinte teljesen kialakult a tollazata, esetleg a farok és a szárnyak lehetnek még kicsit rövidebbek. Ekkor valószínűleg csak minimálisan kell beavatkoznunk, vagy egyáltalán nem.

Egy fiatalabb szárnyas viszont már nagyobb eséllyel igényli a segítségünket. Ha a kismadár kopasz vagy éppen csak pelyhes, és feltűnően kicsi, akkor cselekednünk kell. Ők még gyengék, nem tudnak repülni, és az is előfordulhat, hogy a szemük sincs nyitva. Amennyiben fiókát vélünk felfedezni, akkor figyeljük meg az energiaszintjét, a viselkedését, hogy meg tudjuk állapítani, hogy szüksége van-e ránk.

Az életkortól függetlenül természetesen bármelyik madár a segítségünkre szorulhat, például, ha megsérült, sebes, vagy törést szenvedett.

Fontos, hogy mielőtt hozzáérnénk egy kismadárhoz, győződjünk meg arról, hogy biztosan nem foglalkoznak-e vele a szülei. Lehetőség szerint várjuk körülbelül fél órát, mert annyi idő is eltelhet addig, amíg valamelyik fél visszatér a fészekhez. Legyünk türelemmel.

A lehető legkevesebb beavatkozással teremtsük meg a biztonságot. Mivel még a fiókákon is lehetnek élősködők (atkák, kullancsok, tetvek, paraziták), ezért ajánlott felhúznunk egy kesztyűt, mielőtt megérintenénk a kis szárnyast. Olyan helyre tegyük a csöppséget, ami védett és nem éri közvetlen napfény, de a legjobb, ha vissza tudjuk helyezni a fészekbe. Ha nem találjuk, vagy biztosan tudjuk, hogy megsemmisült, akkor készíthetünk mi magunk egy kiskosarat, amit a fészkelőhelyhez legközelebb célszerű felszerelnünk. Ügyeljünk arra, hogy a fióka ne tudjon kiesni belőle. A madárral való foglalkozás után alaposan mossunk kezet szappannal és meleg vízzel.

A kicsi csipogásának köszönhetően a szülei könnyedén rátalálnak majd, és mivel a legtöbb madárnak rossz a szaglása, így valószínűleg nem fogják érezni a fiókán, hogy megérintettük. Ám, ilyenkor akár egy óra is eltelhet, amíg meg merik közelíteni majd a szülők kicsinyüket. Egy távolabbi helyen várakozzunk, ne csapjunk nagy zajt, és ne engedjük a fészek közelébe háziállatainkat és gyermekeinket sem.

Ne adjunk a kis csőrösnek ételt vagy vizet. A fiatal madaraknak annyira speciális és pontos táplálékokra van szükségük, hogy mi azokat nem tudjuk biztosítani nekik. A fiókák élő rovarokkal táplálkoznak, melyeket a szülők kínálnak nekik 3-4 óránként. Nem megfelelő eleség esetén a kicsik megfulladhatnak vagy alultáplálttá válhatnak. Ha úgy látjuk, hogy nem kerülnek elő a szülők, és mi sem tudunk tovább segíteni, vegyük fel a kapcsolatot egy madárkórházzal vagy madármentő egyesülettel.