Különleges halfajta: a vitorláshalak

2020. június 07.

Különleges halfajta: a vitorláshalak

A vitorláshalakat megcsodálhatjuk a legtöbb akvarisztikában és kiállatkereskedésben. Gyönyörű, egyedülálló megjelenésük, hegyes uszonyuk és csillogó színük sok tekintetet az akváriumra vonz. Nem csoda tehát, hogy nagyon népszerűek az édesvízi haltartók között. Ha mi is beleszerettünk a vitorláshalakba, akkor érdemes őket még jobban megismernünk.

A vitorláshalak jellemzői

Az édesvízi vitorláshalak Dél-Amerikából származnak. Teljes hosszuk elérheti a 15 cm-t, magasságuk pedig akár a 20 cm-t is. Oldalirányban összenyomott testszerkezettel rendelkeznek, tehát meglehetősen vékonyak. Különféle színekben és mintázattal kaphatóak, a ragyogó ezüsttől kezdve a színes csíkosig. Alapvetően békés természetűek, de nagyon kicsi halakkal azért nem javasolt összeengedni őket. Megfelelő körülmények között több mint 10 évig is élhetnek. Leginkább saját fajukkal szeretnek együtt úszkálni.

Berendezési tippek az akváriumhoz

Mivel a vitorláshalak viszonylag nagyra megnőnek, így egy legalább 100-120 literes akváriumra lesz szükségünk. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy inkább magasak, mint szélesek, ezért az akváriumot is úgy kell kiválasztanunk, hogy az magas legyen, ne pedig széles. A víz hőmérsékletét tekintve a 24-28 °C számukra az ideális, és az enyhén lágy keménység a megfelelő, enyhén savas (6.0-7.5) pH-val. Szeretik, ha az akváriumban bőven van berendezés, kövek, sziklák, növények. Ám, arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl sok hal egy akváriumban, hogy biztosan ne alakuljon ki a terület miatt harc a kopoltyúsok között.

Etetés

A vitorláshalak természetükből fakadóan mindenevők, de azért az általánosságban elmondható, hogy a húsalapú étrendet részesítik előnyben. A szabadon élő pikkelyesek első sorban apró rákfélékkel és gerinctelen, vízi élőlényekkel táplálkoznak, viszont az akváriumon belül többféle ennivalót elfogadnak. Alapvetően jó választás lehet a kifejezetten vitorláshalak számára készült pehely vagy pellet haltáp, amit kiegészíthetünk élő eleséggel, fagyasztott vagy fagyasztva szárított ételekkel: férgekkel, sórákokkal és más apró rovarokkal vagy rákfélékkel is. Ám, mivel mindenevők, így az étrend részét képezhetik a növényi eredetű finomságok is, például algák és friss zöldségfélék.

Gondozás

A helyes étrend összeállításán túl heti rendszerességgel kell vizet cserélnünk az akváriumban és elvégezni az egyéb karbantartási feladatokat, hogy a víz minőségét megfelelő szinten tudjuk tartani. Hetente ki kell takarítani a szűrőközeget, és olyankor ellenőriznünk kell azt is, hogy a víz megfelelő paraméterekkel rendelkezik-e. Ehhez vásárolnunk kell egy akváriumi tesztkészletet. A kapott eredményekről érdemes naplót vezetnünk, így gyorsabban észrevehetjük, ha megváltoztak az értékek és valami nincs rendben.

A vitorláshalak remek választásnak bizonyulnak, ha egy meseszép akváriumot szeretnénk berendezni az otthonunkban vagy az irodánkban. Ha néhány dologra odafigyelünk és megfelelő környezetet, valamint ellátást biztosítunk a számukra, sok-sok éven keresztül gyönyörködhetünk akváriumunk élővilágában.