Készségfejlesztő játékok kutyusoknak

2020. augusztus 06.

Készségfejlesztő játékok kutyusoknak

Kutyánk kiképzésének több célja is lehet, és ezek nem csak szigorú tréningek során, hanem akár játékokkal is elérhetőek. A közös foglalkozások ideje alatt fejlődnek kedvencünk készségei, erősödik a köztünk lévő kapcsolat, és okosodik az eb. Egyes játékok tehát nem csak szórakoztatóak, hanem igen pozitív hatással is lehetnek négylábúnkra. Hosszútávon egészséges és boldog életet eredményeznek.

Változtassunk a sétarutinon

A séta minden napnak elengedhetetlen része. Biztosítja a megfelelő mennyiségű mozgást, segít levezetni a felesleges energiákat és szórakoztat. Ha szeretnénk elérni kutyusunk osztatlan figyelmét, akkor időnként érdemes letérni a megszokott útvonalról. Induljunk el a másik irányba, vagy forduljunk balra, amikor jobbra szoktunk. De mehetünk teljesen új helyre is, hogy még nagyobb legyen a kihívás.

Ha bundás barátunkat új látnivalóknak, hangoknak és szagoknak tesszük ki, akkor meggyőződhetünk arról, hogy mennyire figyel ránk és követi az utasításainkat egy új helyzetben. Mielőtt egy ismeretlen területet fedeznénk fel négylábúnkkal, ellenőrizzük, hogy az mindkettőnk számára biztonságos-e.

Hideg-forró játék

A hideg-forró játékban verbális jelekkel és a hanglejtésünkkel kell segítenünk kedvencünknek abban, hogy megtalálja az elrejtett jutalomfalatot vagy egyéb tárgyat. Dugjunk el valamit a lakás egy pontján, amikor kutyusunk nem figyel. Nyugodt hangon mondjuk, hogy hideg, ha az eb távolodni kezd az elrejtett dologtól. Amikor pedig közeledik hozzá, akkor izgatottabb hangon mondjuk, hogy meleg. Ezzel a játékkal fejleszthetjük a halláskészséget.

Problémamegoldás

Tanítsuk meg pajtásunkat a problémamegoldásra. Hagyjuk, hogy rájöjjön, hogyan kell húzni a zsinórt ahhoz, hogy elérje a jutalmat. Kössünk egy szalagot vagy zsinórt például egy csontformájú jutalomfalatra, és rejtsük el egy kisebb dolog, vagy egy bútor alá úgy, hogy maga a finomság ne legyen elérhető sem szájjal, sem manccsal. Ösztönözzük kutyánkat, és figyeljük meg, hogy mennyi idő kell neki ahhoz, hogy rájöjjön, hogy a zsinórt húzva tudja megkaparintani az áhított jutalomfalatot.

Agility otthon

Ha nem csak szellemileg, hanem fizikailag is szeretnénk stimulálni bundás barátunkat, akkor készítsünk neki akadálypályát háztartási tárgyainkból. Állítsuk fel az étkezőszékeket és vezessük el köztük – vagy akár alattuk – az ebet, vagy seprű segítségével hozzunk létre olyan akadályt, amit át kell ugrania. Kutyusunknak követnie kell majd az utasításainkat, hogy végighaladjon a pályán, és közben jól is fogjuk érezni magunkat.

Bújócskázzunk

A bújócska nem csak gyerekjáték, háziállatunkkal is játszhatjuk. Kérjük meg kutyánkat, hogy üljön le és maradjon ott, mi pedig keressünk egy megfelelő búvóhelyet. Ha ezzel megvagyunk, akkor kérjük meg kutyusunkat, hogy jöjjön, és találjon meg minket. Mivel a kutyák szaglása elég fejlett, ezért valószínűleg hamar rájön pajtásunk, hogy hová bújtunk. Amint megtalál minket, jutalmazzuk meg. Kezdetben érdemes egyszerűbb rejtekhelyeket választanunk, később viszont nyugodtan nehezítsünk a feladaton.