Hörcsög-költözés: így készítsd elő az új terráriumot

2020. június 16.

Hörcsög-költözés: így készítsd elő az új terráriumot

Mivel egy hörcsög ideje jelentős részét a terráriumában tölti, ezért érdemes a lehető legnagyobb és legjobban berendezett területet biztosítani a számára. Ha ez a kezdetekben nem igazán sikerült, de időközben lehetőségünk nyílik a költöztetésre, akkor érdemes belevágni és előkészíteni az új hörcsöglakot.

Bár a hörcsögök viszonylag aprócska rágcsálók, a terrárium méreténél figyelembe kell vennünk azt is, hogy a berendezés és a játékszerek mellett is elegendő helynek kell maradnia a mozgáshoz.

Az is egy kiemelt szempont, hogy a terrárium magas legyen, mert egy nagyobb játékszer vagy házikó tetejére felmászva a höri könnyedén belekapaszkodhat a terrárium felső peremébe, és pillanatok alatt megszökhet. Tehát vagy le kell fednünk valamilyen ráccsal a terráriumot, vagy pedig olyan magasat kell választanunk, hogy biztosan ne érje el kisemlősünk a tetejét.

Az sem árt, ha egyszerű a tisztítás, és egyedül vagy egy családtagunk segítségével gyorsan meg tudjuk oldani. Emiatt is fontos lehet a méret, hiszen előfordulhat, hogy ehhez be szeretnénk vinni majd a terráriumot a fürdőszobába vagy ki az udvarra, tehát át kell férnie minden ajtónyíláson.

A lakás nem minden pontja megfelelő egy hörcsöglak kialakításához. Az otthonunkban lévő szobahőmérséklet valószínűleg teljesen elfogadható lesz majd kedvencünk számára, ám a szélsőséges hőmérsékletváltozást nem képes tolerálni. Ne tegyük olyan helyre az új terráriumot, ahol közvetlen napfény vagy huzat érheti háziállatunkat.

Fontos, hogy a nagyobb terrárium beszerzése nem lehet egyenlő azzal, hogy akkor több hörcsögöt tartunk majd együtt. A különböző fajták egészen biztos, hogy nem fognak egymással jól kijönni, de az azonosak között is komoly harcok alakulhatnak ki. A törpehörcsögök kevésbé agresszívak egymással, de náluk is csak akkor működik a párban élés, ha babakoruktól kezdve együtt laktak. A felnőttek már kisebb eséllyel viselik el egymást. Amire még figyelnünk kell, hogy azonos neműeket válasszunk, mert nagyon gyorsan képesek szaporodni.

Ha megtaláltuk a tökéletes helyet az új terrárium számára, akkor szórjunk bele körülbelül 10-15 cm magasságig friss, pormentes faforgácsot. Miután ezzel megvagyunk, beletehetünk különböző rágható játékszereket, faágakat. Ügyeljünk arra, hogy biztosan vegyszermentesek legyenek. Ezek segítik majd a folyamatosan növő metszőfogak természetes koptatását.

Egy hörcsögnek sok mozgásra van szüksége ahhoz, hogy boldog legyen. Ezért ajánlott a terráriumba tennünk egy biztonságos mókuskereket is. Akár házikóból is vásárolhatunk olyat, amely nem csak a nyugodt pihenést tudja biztosítani, hanem amire egy kis ügyeskedéssel felmászhat szőrgombócunk egy kis létra segítségével. A hörik imádják a búvóhelyeket. Kisebb-nagyobb alagutakat kialakíthatunk toalett papír gurigák vagy kartondoboz felhasználásával is.

Mindezek mellett helyet kell kapnia a porcelán etetőtálnak és a golyós itatónak is. Kisebb méretű szénatartó labdát is felfüggeszthetünk, ha ráccsal fedett a terráriumunk, és azon felmászva nem tud meglépni kedvencünk.

Ahhoz, hogy azonnal otthonosan érezze magát hörcsögünk az új terráriumában, a régi játékszerek közül is ajánlott néhányat vele költöztetnünk, mert saját szagmintájának felfedezése pozitív élményt nyújt majd, és így kevésbé lesz stresszes az új lakosztály elfogadása.