Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ez így természetes! Mindent a kiegyensúlyozott cicaétrendről

2016. március 24.

Ez így természetes! Mindent a kiegyensúlyozott cicaétrendről

Ahhoz, hogy macskánk minél tovább fitt és mozgékony maradjon, nagyon fontos a kiegyensúlyozott étrend.

Sajnos az állatok közül is sokan szenvednek táplálék-intolerancia és különféle táplálékallergiák miatt. Az allergia bizonyítottan immunológiai hátterű kóros reakció táplálékra vagy táplálék adalékanyagra mig a táplálék intolerancia rendellenes reakció immunológiai háttér nélkül. Tünetek között lehet emésztőrendszeri probléma, mint hasmenés, hányás, bőrgyulladás, viszketés, puffadtság, hámló bőr és szőrhullás. Ilyen esetekben mindig érdemes a pontos diagnózisért állatorvoshoz fordulnunk. A megfelelő étel kiválasztása azonban nem mindig egyszerű. Ha egy javarészt természetes étrendre váltunk, cicánk táplálékából el fognak tűnni az olyan mesterséges adalékanyagok, mint például az ízfokozók, a színezékek és a tartósítók. Az állati eredetű fehérje rendkívül értékes bársonytalpúnk számára, mivel ez a legkönnyebben emészthető aminosavforrás. A cicák természetüknél fogva hozzá vannak szokva az állati eredetű ételekhez, ezért a jó minőségű, egészséges macskaeledelnek nagy mennyiségben kell tartalmaznia ezeket az összetevőket. A kölykök, felnőtt cicák és korosabb társaik igényei eltérőek, ezt szintén érdemes számításba venni, ha az eledel típusáról és mennyiségéről döntünk.

Nálunk, embereknél is egyre hangsúlyosabb a természetes, adalékanyagoktól és mesterséges ízfokozóktól mentes táplálkozás. Sokan úgy vélik, hogy nem véletlen az, hogy ilyen sokan küzdenek ételintoleranciával és allergiával, és erre a legjobb megoldás, ha a természetes alapanyagokkal könnyítjük meg szervezetünk dolgát. Ugyanez igaz kedvenceinkre is: minél jobban eltér mindennapi táplálékuk a természetesen megszokottól, annál nagyobb az esélye, hogy előbb-utóbb valamilyen emésztési rendellenességgel szembesülünk. Ez eddig rendben is van, de mit jelent az, hogy „természetes”? Házi készítésű ételt? Organikus táplálékot? Friss és nyers eleséget?

Az általános felfogás az, hogy az a táplálék a természetes, amely a legközelebb áll ahhoz az étrendhez, amihez kedvenceink vadon élő rokonai alkalmazkodtak, mivel a táplálkozásuk élettana a sok-sok változás ellenére szinte ugyanaz maradt.

A macskák, ellentétben a kutyákkal, nem mindenevők, hanem húsevők. Étrendjüknek tehát fehérjére kell épülnie, ugyanakkor nem hiányozhatnak belőle a zöldségek és gabonafélék sem – de jelentősen kisebb mennyiségben. A cicák alapvetően nem tudják megemészteni a gabonaféléket, de a rostok szükségesek emésztőrendszerük megfelelő működéséhez. A zsákmányállatok fogyasztásán keresztül rosthoz és vitaminokhoz is jutnak.

Ha szeretnénk a fajnak megfelelően táplálni bársonytalpúnkat, de nem tudunk nap mint nap főzni rá, jó megoldás a prémium táplálék. Az ilyen eledelek általában adalékoktól mentesek, és azok a gazdik részesítik előnyben, akik nem adnának olyan eleséget kedvencüknek, amit ők maguk nem fogyasztanának el.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-wilderness-cicakonzerv-baranyvaddiszno-200g/

Ha minitigrisünk érzékenység vagy intolerancia jeleit mutatja, válasszunk számára speciális falatokat. Mindenekelőtt azonban keressük fel állatorvosunkat, nehogy nagyobb bajt okozzunk az étrend megváltoztatásával.