A kerti tó nyári karbantartása

2020. május 27.

A kerti tó nyári karbantartása

Nagyon kellemes lenne, ha a tavaszi karbantartás után egész nyárunk csak annyi lenne a dolgunk, hogy hátradőlünk, pihenünk és gyönyörködünk a tökéletesen összeállított kerti tavunkban. Ám kisebb-nagyobb beavatkozásokra a nyár folyamán is szükségünk lehet, és ezekről nem szabad megfeledkeznünk.

A víz kezelése

Vásárolhatunk olyan készítményt, amit alkalmazva tavunk vize akár hat hónapon át tiszta tud maradni. Az ilyen termékeket a szezonok során rendszeresen használni kell. Ezek eltávolítják a vízből a felesleges tápanyagokat, amelyek az algák fejlődésének támogatói, így csökken a szaporodásuk, és kevesebb lesz velük a probléma.

Szellőzés, oxigén

A meleg víz kevesebb oxigént tartalmaz, mint a hűvösebb, ezért elengedhetetlen egy szerkezet, amely biztosítja kintről a megfelelő mennyiségű oxigén bekerülését a vízbe. A légszűrő állapotát gyakran ellenőriznünk kell, mert időnként cserére szorulhat.

Növények

A vízinövényeknek a tó 40-60%-át kell betakarniuk ahhoz, hogy elegendő legyen az árnyékos terület. Az elhalt növényi részek segíthetik a meglévő zöldek növekedését és erősödését. Egy részüket viszont szükség esetén olló és fogó segítségével távolítsuk el. A tóban használható műtrágya alkalmazásával hozzájárulhatunk a növények egészséges fejlődéséhez és virágzásához.

Szűrők

A nyári hónapokban is ellenőriznünk kell a szűrőket, de csak akkor cseréljük őket, ha az elengedhetetlen, ugyanis ezekben jó és hasznos baktériumok is fejlődhetnek. Ha mindenképp szükséges a gép teljes cseréje, akkor adhatunk a vízhez megvásárolt baktériumkultúrát.

Tisztítás

Ha hetente egyszer kiszűrjük a tó vizéből a benne keletkezett és a beleeső hulladékokat, akkor megakadályozhatjuk, hogy ezek felhalmozódjanak és rontsanak a víz minőségén vagy veszélyeztessék a tó élővilágát.

Tesztelés

Nyáron is ellenőriznünk kell a víz minőségét, figyeljünk a pH, a nitrit, az ammónia és a foszfát értékére is. Ha a tó vizében túl sok nitrit, ammónia és foszfát gyülemlik fel, az káros hatással lehet a halakra és a növényekre nézve is. Túl magas vagy túl alacsony pH szint esetén pedig a pikkelyesek stresszesebbé válnak, ami által fogékonyabbak lesznek a betegségekre.

Halak

Tartsuk szemmel a halak állapotát és viselkedését is. Mindig figyeljünk arra, hogy csak annyi ételt szórjunk a vízbe, amennyit néhány perc alatt teljes mennyiségben elfogyasztanak. A megmaradt eleség bomlásnak indulhat és zavarossá teheti a vizet, és a nem kívánatos algák szaporodásának is kedvez. Továbbá növelheti a víz ammóniaszintjét és pH értékét is.

Ha túl sok alga

Amennyiben a meleg hónapokban elszaporodnak az algák, akkor szerezzünk be biztonságosan alkalmazható algairtó szert. Legyünk óvatosak, mert egyes adalékok károsak lehetnek a halakra és a csigákra nézve. Figyelmesen olvassuk el a használati utasítást, és annak megfelelően járjunk el.