Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Zöld mennyország akár a legkisebb helyen is

Háziállatok kis terráriumban

2015. november 30.

Zöld mennyország akár a legkisebb helyen is

A terrárium mindig magára vonja a figyelmet, és ha még szépen be is van rendezve, egy kis darab természetet csempészhet otthonába. A terrárium élőlényeit nézni mindig sokkal érdekesebb bármelyik tévéprogramnál.

Minden terráriumnál az a legfontosabb, hogy tökéletesen megfeleljen a benne lakók igényeinek. Először is a formának és méretnek kell rendben lennie. A talajlakók, akik csak ritkán másznak, nem igazán tudják kihasználni a magas terráriumot. Azonban a falakókat elhelyezhetjük egy kisebb alapterületű változatban, ha van elég helyük felfelé mászni.

Az igények kielégítése – a legkisebb helyen is

Fontos, hogy a klíma megfelelő legyen. Minél kisebb a terrárium, annál nehezebb a különböző éghajlati viszonyoknak megfelelő körülmények megteremtése. Minden terráriumi háziállatnál, de különösen a hüllőknél ki kell választani, hogy hűvösebb vagy melegebb környezetben kell-e kialakítanunk az életteret. A napfényes foltok legyenek nagyon melegek, de az egész tartályt nem kell felmelegíteni. Fontosak az erre alkalmas lámpák, de nem szabad túl erősnek lenniük. Ezeket ne a terrárium központi részén szereljük fel! Ma már vannak olyan lámpák is (fémhalogénlámpák), amelyek nem csak biztonságosabbak, de megfelelő hőt és fényt adnak, valamint biztosítják a szükséges UV-sugarakat is. Ezek a lámpák 35 wattosak, így nem csak takarékoskodni tudunk az energiával, de a túlmelegedés ellen is biztosítva vagyunk. A hagyományos halogén reflektorok vagy energiatakarékos izzók nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyekkel a modern fémhalogénlámpák.

A szellőzésről és a megfelelő páratartalomról is gondoskodni kell. Ahhoz, hogy elegendő aljzattal lehessen feltölteni a terráriumot – ezzel megtartva a nedvességet –, a szellőzőrácsot ne telepítsük túlságosan alulra. Ehelyett a szellőzőrácsot a terrárium tetején helyezzük el. Ide akár a lámpákat is tehetjük, ha nincs elegendő hely a terrárium belsejében. A lámpákat mindig úgy helyezzük el, hogy semmiképpen se okozhassanak égési sérüléseket.

A megfelelő berendezésekkel és mászó lehetőségekkel növelhetjük a felhasználható területet, még a kisebb terráriumoknál is.

Kis terrárium – kis lakók

A kisebb méret nem feltétlenül jelenti azt, hogy a választási lehetőségeink is korlátozottak. Ha például valaki lenyűgözőnek találja a madagaszkári óriás nappaligekkót, csak nem tud számára elég helyet biztosítani, akkor minden bizonnyal elégedett lesz kisebb rokonával, az aranyporos nappaligekkóval vagy a még kisebb kék bambusz nappaligekkóval. Ha talajlakókról van szó, a törpe gekkó megfelelő alternatívája a leopárd gekkónak. A kisebb békáknak, mint például a színes méreg dárda békáknak is viszonylag kis helyre van szükségük. Azonban tartózkodni kell a kígyók kis terráriumban való tartásától, mivel a legtöbb faj nem alkalmas arra, hogy szűkös helyen éljen. A kaméleonokat sem ajánlott kis terráriumban tartani, még a kisebb fajokat sem. Legtöbbjük különösen érzékeny, és nagyobb helyet igényelnek, ahova vissza tudnak vonulni, ezeket az igényeket egy kicsi terrárium nem tudja kielégíteni. Az egyik faj, amit fontolóra vehet, a szakállas más néven tanzániai törpekaméleon.

Sokkal szélesebb a választék a kis helyigényű gerinctelen állatok esetében. Szóba jöhetnek többek között a különböző rózsabogárfajok, afrikai óriáscsigák, imádkozó sáskák, levélutánzó rovarok, botsáskák, százlábúak, skorpiók és persze a pókok. Sok állatbarát elcsodálkozik, amikor megtudja, valójában milyen kevés helyet is igényelnek a pókok. Egy 30x30x30 cm méretű terrárium tökéletesen elegendő a legtöbb pók számára. Amíg a klíma rendben van, táplálékhoz jut az állat, és van helye fészket rakni és vedleni, a pók elégedett és boldog marad.

Kis menekülőművészek

Figyelembe kell azonban venni, hogy a kisebb fajok általában sokkal félénkebbek és érzékenyebbek, mint nagyobb társaik. A szökések elkerülése végett minden hézagot be kell tömni, ha apró vagy fiatal állatokat teszünk a terráriumba, még a tolóajtók közti kisebb repedésekre is érdemes figyelni. Ezeket a problémákat könnyen kezelheti egy profilsínnel.

A kis gyöngyszem

Nem szükséges a nagy terrárium ahhoz, hogy életet és érdekességet vigyen otthonába. Egy kis terráriumban is minden meg van, amire csak szükség lehet, csak kisebb formában. Mondani sem kell, a terráriumot igazítsa a faj igényeihez, nem pedig fordítva. Ha nincs sok helye, válasszon egy olyan fajt, amely kevesebb helyet igényel. Ha jó előre megtervezi és átgondolja választását, kis terráriumát még évek múlva is élvezni fogja.