Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Téli álom a terráriumban

2015. október 22.

Téli álom a terráriumban

A hüllők egy része évente felkészül a télre, és az ezzel járó hibernációra, így a jószág egészsége érdekében szükséges a terrárium hőmérsékletét a célnak megfelelően alakítani. Minden fajnak más szükségletei vannak, ezért bizonyosodjunk meg róla, hogy állatunknak szüksége van-e téli álomra – a szakszerűtlen vagy fölösleges teleltetés kedvencünk életébe is kerülhet! A leggyakrabban tartott fajok többsége tartható teleltetés nélkül is.

A hüllők a hidegvérű állatok csoportjába tartoznak, így a környezet hőmérsékletének jelentős szerepe van abban, hogy a metabolizmusuk és az emésztésük működjön, és mozgásuk gyors legyen. A mérsékelt égövön élő hüllők aktivitása az ősz beköszöntével csökken, ahogy a hőmérséklet is egyre alacsonyabb lesz. A szabadban ezen állatok keresnek egy biztonságos menedéket a téli hónapok előtt, ahova befészkelik magukat. A terráriumban természetesen egész évben teremthetünk nyári klímát, de ez egyes fajok számára sokkal inkább kártékony lenne, semmint előnyös. Vannak olyan fajok, amelyek szaporodásához elengedhetetlen egy nyugalmi időszak, de ha nincsen ilyen célunk, akkor egész évben aktívak lehetnek. Vannak fajok, amelyeknek a természetben van nyugalmi időszakuk, de lakásban az egészségük károsodása nélkül ébren tarthatók egész évben, mint például a leopárdgekkók, ékszerteknősök, európai szárazföldi teknősök. A szakállas agámák esetében például elegendő, ha lekapcsoljuk a terrárium világítását és fűtését 4-6 hétre, majd újra visszakapcsoljuk. Vannak olyan fajok is, amelyeket tilos teleltetni, mert természetes élőhelyükön sem telelnek. Nagyon fontos tehát, hogy alapos ismeretekkel rendelkezzünk az általunk tartott fajról.

Természetesen a hüllők nem egy éjszaka alatt merülnek téli álomba, ez a folyamat akár hetekig is eltarthat, ami alapos odafigyelést igényel, hogy megfelelően felkészítsük őket a nyugalmi időszakra. Amint  a természetben a nappalok hossza csökkenni kezd, az állatok elkezdenek különböző hormonokat termelni, amelyek segítik őket a hibernációs periódusra való felkészülésben. Néhány gyíkféle rendelkezik egy úgynevezett „harmadik szemmel”, amely egyedül a beérkező napsugarak mennyiségét méri, ezáltal segít az állatnak felkészülni a közelgő téli időszakra.

Csökkentsük a „napos órák” számát

A háziállatként tartott hüllők esetén nekünk kell figyelnünk arra, hogy a mesterséges körülmények megfeleljenek az állat bioritmusának, a faj speciális igényeinek. Ha olyan fajt tartunk, amelyiknek elegendő csak a terrárium fényforrásának kikapcsolása és nem szükséges más helyre tenni az állatot, akkor soha ne hagyjunk élő táplálékállatot az élettérben, mert ez akár veszélyes is lehet hüllőnkre nézve.

A páratartalom ugyancsak fontos szempont bizonyos fajoknál. Általánosságban elmondható, hogy ősszel csökkenteni kell a páratartalmat, de ügyelni kell arra is, hogy a levegő túl száraz se legyen, mert az az állatok kiszáradásához vezethet.

Nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet is, mert túl alacsony hőmérséklet esetén fagyási sérülések keletkezhetnek, nem elég alacsony hőmérsékleten pedig az állatok anyagcseréje nem lassul le eléggé, így éheznek, szomjaznak, ami szintén maradandó egészségkárosodáshoz vezet.

Az egészségi állapot felmérése az őszi időszakban

Mielőtt a téli álom elkezdődne, érdemes hüllőspecialistához fordulni, aki megvizsgálja az állat általános állapotát – így nem jelent majd fölösleges kockázatot a hibernáció időszaka. Hibernáció előtt nagyon fontos az állat kondíciójának ellenőrzése és az is hogy teljesen egészséges és parazitamentes legyen.

Amint minket is kicsábítanak az első tavaszi napsugarak, a hüllők is felélednek. Ekkor kezdjük fokozatosan növelni a napi fénymennyiséget, hogy testük alkalmazkodhasson a változó körülményekhez. Az állat hamarosan készen áll a táplálkozásra és a szaporodásra – amennyiben azonban kedvencünk egy héttel az ébredés után sem eszik, forduljunk állatorvoshoz.