Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tavaszi kandúrkalandok

2016. március 17.

Tavaszi kandúrkalandok

Tavasszal, ahogy megérkezik a jó idő, a legtöbb állathoz hasonlóan macskáknál is beköszönt a párzási időszak. Ilyenkor komolyabb kalandokba is keveredhetnek a kandúrok, amik miatt érdemes résen lennünk.

Amíg a nőstény cicák már 4-6 hónapos korukban is ivaréretté válhatnak, addig a hímek kicsit később „nőnek fel”, de egy éves koruk előtt biztosan ők is ivaréretté válnak. A párzási időszak jeleit először főleg a nőstényeken vehetjük észre, akik tüzelni kezdenek. Ilyenkor jobban elkezdenek az emberhez és más tárgyakhoz simulni, dörzsölődni, hemperegnek és csúsznak a földön, hangos nyávogással csalogatják magukhoz a hímeket, vizeletükkel megjelölik területüket, és egyre messzebbre kóborolnak a háztól. Ha közeledik a kandúr, hátsó felüket felfele tolják, farkukat ide-oda mozgatják, jelezvén, hogy készen állnak a párzásra.

Velük szemben a hímek inkább csak izgatottabbá válnak, ha megérzik, hogy tüzelő nőstény van a közelben. Ebben az időszakban gyakrabban jelölik meg területüket, és esetenként ők is nyávognak, hogy megtalálják őket a nőstények. Előfordulhat, hogy egy nőstény macskára több kandúr is szemet vet. Ilyenkor bizony megküzdenek egymással a hímek, és a legerősebb kerülhet kapcsolatba a tüzelő nősténnyel. Ezekben a harcokban a gyengébbik fél sajnos komoly sérüléseket is szerezhet, így célszerű megelőzni az efféle kalandokat. Amennyiben óvakodni szeretnénk a nem kivánt szaporulattól vagy a verekedés okozta sokszor maradandó sérülésektől, úgy mindenképpen érdemes ivartalanitani házikedvencünket. A jelölgetés, megváltozott viselkedés, ami esetleg agresszióba is torkollhat, egyes betegségek kialakulásának megelőzésére is megoldást jelenthet a megfelelő időben történő ivartalanitás.  Addig is hogy egy kicsit eltereljük figyelmét a szexuális ingerekről, foglalkozunk vele a szokásosnál többet, játsszunk vele nap mint nap és próbáljuk kellemesen elfárasztani. A különböző cicabútorok és kaparók, illetve búvóhelyek a lakásban rendkívül jó figyelemelterelők lehetnek, hiszen a szobatigrisek imádják az ilyen kiegészítőket. Ha már a meglévő játékok nem keltik fel annyira kedvencünk érdeklődését, egy új botos cicajáték, plüss egér, vagy pattogó labda már felébresztheti a kandúr vadászösztöneit, és alaposan elfáraszthatjuk játék közben. A minitigrisek kedvelik az üres kartondobozokat is, így azokból is érdemes elővenni néhányat.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-cicabutor-emma-fekete/

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-narancssarga-toll-40-cm/

A legtöbb kandúr nagyon szereti a hasát, így akár a gyakoribb etetés is hasznos lehet, ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk nyugodtabb legyen – persze ebben az esetben ügyeljünk a csökkentett mennyiségre. A jutalomfalattal tölthető labdák tökéletesen megfelelnek játékhoz és etetéshez egyaránt, ráadásul nekünk is több időnk marad, hiszen egyedül is eljátszik vele a bársonytalpú.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-jutalomfalattal-toltheto-6cm/

Ha kinti cicánk van, akkor is figyeljünk arra, , hogy nyugodtabb legyen háziállatunk, ne kóboroljon el,  ne szaladjon ki az útra a nőstény után. Ha megtörténik a párzás, és kiscicák jönnek világra, az a mi felelősségünk is. Nagyon sok cica kerül az utcára évente, tele vannak velük a menhelyek, ezért fontos, hogy megakadályozzuk a szaporulatot. Kint tartott minitigrisünket ivartalaníttassuk. Ez egy rutinműtét, a hím macskák könnyen átvészelik, sebük hamar begyógyul. Az ivartalanításnak köszönhetően pedig nem csak kevesebb cica fog az utcára kerülni, de kedvencünk is sokkal nyugodtabb lesz, nem fogják megzavarni a tüzelő nőstények, és megelőzünk vele több komoly betegséget is.

Forrás: pet-happy.com