Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tapsifüles 1×1

2016. március 20.

Tapsifüles 1×1

Nyuszigazdiként fontos tudnunk, hogy melyek a nyúltartás alapjai, miket kell beszereznünk, és mikre kell odafigyelnünk, hogy nyuszink kiegyensúlyozott, boldog életet élhessen velünk. Tévhit, hogy a nyulaknak alacsonyak az igényei. Egy törpenyuszival is szinte annyit kell foglalkoznunk, mint egy kutyával. A tapsifülesek egyedi háziállatok, egyedi igényekkel, és ezt mindig szem előtt kell tartanunk.

Bár a törpenyulak kint is átvészelik a téli hónapokat, a 10 °C alatti hőmérsékletet már nehezen viselik. Fontos, hogy fűtött helységben tartsuk, de a legjobb, ha a lakásban is tudunk számukra helyet biztosítani. A nyuszinak szánt ketrec legalább 100×50 cm-es legyen. A ketrecnek olyan helyet keressünk, ahol nem éri huzat, nyáron sincs túl meleg és közvetlen napfénynek nincs kitéve egész nap. Lehetőség szerint ne szigeteljük el teljesen az állatot a családtól, hiszen társas lény, igényli a jelenlétünket. A nappali például megfelelő lehet számára. Fontos, hogy egészsége megőrzése érdekében mindennap ki tudjuk engedni a nyuszit mozogni egy kicsit. Figyeljünk a vezetékekre és a mérgező növényekre, nehogy tragédia legyen a szabadság vége.

A hosszabb szőrű nyulak bundájába a forgács könnyen beleragad, és szétszórhatja a házban, így a ketrec aljára inkább fapelletet, szénát, esetleg szalmát érdemes szórni. Jó, ha van egy nyúlházunk vagy odúnk, ahova a nyuszi be tud bújni, ha megijed. A törpenyulak tiszta állatok, egy sarkot jelölnek ki, és szinte mindig csak oda ürítenek. Ebbe a sarokba helyezzünk egy nyuszi WC-t, szórjunk bele szag- és nedvesség megkötő pelletet, és naponta cseréljük. A teljes ketrecet elég hetente takarítani.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-wc-sarok-szines-s/

http://www.fressnapf.hu/multifit-fa-pellet-20l12kg-alom-kisemlosoknek/

Mivel a nyuszi fő tápláléka a fű, ezért főként nem magvakkal és répával kell etetnünk, hanem friss szénával. A napi adagot egy szénatartóba helyezzük el. Széna mindig legyen a törpenyúl előtt, hiszen amellett, hogy táplál, nem hizlal, segíti az emésztést és a fogak természetes koptatását. Jó minőségű nyúltápból a nyuszi méretétől függően kb. 70-80 grammot adjunk naponta. A zöldségeket és gyümölcsöket csak fokozatosan vezessük be étrendjükbe, mert akár hasmenést is okozhatnak. Érdemes kerámiatálat használni, mert azt nehezebben borítja fel kedvencünk. Itatóként golyós itatót használjunk, amelyet a ketrecre tudunk rögzíteni. Egy törpenyúlnak legalább 250 ml-est válasszunk, és naponta cseréljük benne a vizet.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-itato-500-ml/

A fogkoptatás segítéséhez tehetünk még a ketrecbe faágakat és speciálisan a rágcsálók számára kifejlesztett fogkoptatót. Mivel a nyusziknak nem csak a fogai, de a karmai is folyamatosan nőnek, ezért szükségünk lesz egy karomvágó ollóra is. Hogy ne okozzunk fájdalmat, először mindenképp kérjük állatorvos segítségét az olló használatához.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-koromvago-ollo/

Ha a tapsifüles egyedül van a ketrecében és nincs mindig elég időnk foglalkozni vele, néhány játékszer segíthet abban, hogy ne unatkozzon. Vásárolhatunk szénatartó gömböt vagy falabdát csörgővel, de nagyon szeretik a papírgurigákat is, amelyekbe szintén tudunk szénát tenni.

Benti nyuszik esetében is szükség van RHD és Myxomatozis elleni védőoltásra, melyekről az állatorvos részletes tájékoztatást tud adni. Ha ezt elhanyagoljuk, az akár háziállatunk életébe is kerülhet. Ha a törpenyúl nem eszik, kevesebbet iszik és/vagy esetleg hasmenést tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert nagyon hamar súlyossá válhat az állapota.

Forrás: myhouserabbit.com