Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Népszerű díszmadarak

Hullámos papagájok, kanárik és nimfapapagájok

2015. szeptember 20.

Népszerű díszmadarak

A hullámos papagájok, a kanárik és a nimfapapagájok a leggyakrabban tartott díszmadarak közé tartoznak. Népszerűségüknek több oka is van, kedvesek, szépek, tartásuk nem túl bonyolult és nem túl költséges. Mindezek mellett nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a madarak igényeivel és csak akkor tartsuk őket, ha maradéktalanul ki tudjuk elégíteni őket.

Hullámos papagájok

Ezek a népszerű kis papagájok Ausztráliából származnak. A 18 centiméteres testhosszukkal a kistermetű papagájfajok közé tartoznak. Egy angol kutató, John Gould 1840-ben hozta be az első példányt hazájába; a hullámos papagájok innen kerültek át német területre, ahol 1855-től már tenyésztették őket. A vadon élő színváltozat hasa zöld, homloka és toroktájéka sárga. A toroktájékon fekete ovális foltok találhatók. A fejtető és a háti rész feketés tollainak széle sárga, így a madár mintázata jellegzetesen hullámos, erről a jellegzetességéről kapta nevét a faj. Idő közben sokféle színváltozat alakult ki a tenyésztés eredményeként. Több mint 100 különböző színkombináció létezik, amelyek közül a zöld, sárga és kék színűek különösen népszerűek. Ha nem tud a színek között dönteni, a legjobb, amit tehet, hogy vesz egy egész csapat hullámos papagájt, mivel egyébként is csoportban érzik leginkább jól magukat, hiszen a természetben is így élnek. Nem szabad egyedül tartani őket, legalább egy madárpárt kell vásárolni.

1-3 pár madár esetén – a Német Állatorvosi Egyesület az Állatok Védelméről (TVT) ajánlása szerint – a madárház alapterülete minimum 150 x 60 cm, magassága pedig legalább 100 cm legyen. Szabadtéri madárház esetén legalább két köbméter térfogatú szabad repülő teret kell biztosítani, és minimális alapterületként két négyzetmétert.

Hozzáértő gondoskodás mellett a hullámos papagájok akár tizenkét évig is élhetnek. Kellő bátorítással gyorsan elkezdenek bízni a gazdájukban, és könnyen kézhez szoktathatóak lesznek. A gazdi azonban nem helyettesítheti más madarak társaságát.

 

Kanárik

Kétségtelen, hogy a kanárik a legjobb énekesek közé tartoznak.  Ezek a madarak kb. 13 cm nagyságúra nőnek. Eredetileg a Kanári-szigetekről származnak, ahol ma is megtalálhatóak a vadonban. A vadon élő madarak tollazata a háti részen szürkésbarna, melle és fara zöldessárga. A tenyésztők az évek során sokféle színváltozatot hoztak létre. A tenyésztett madarak között léteznek énekes, szín és alak kanárik. Nagyon társaságkedvelő állat, akkor érzi magát a legjobban, ha nagy csoportokban lehet más kanárikkal. Játékos és kíváncsi marad egész élete során, ami azt jelenti, hogy könnyen motiválható egy-egy új játékkal vagy egy változatos kalitka kialakításával. Aki olyan madarat keres, amelyik elbűvölő énekhanggal rendelkezik, annak a kanári tökéletes választás.

A kanárik is kézhez szoktatók, habár ez sok türelmet igényel, mivel meglehetősen ijedősek. Ebben a tekintetben a papagájokkal sokkal könnyebb dolga van a gazdáknak.

Otthonuk alapterülete legyen legalább 150 x 60 cm, magassága legalább 100 cm. Ha nem engedheti meg, hogy madarai szabadon repüljenek, akkor is legalább két köbméter térfogatú teret kell biztosítani nekik erre a célra – ez terület azonban legfeljebb három madárpár tartásához elegendő. A röpde alapterülete legalább két négyzetméter legyen. Fontos megjegyezni, hogy a kanárik nagyon tiszta állatok, szeretnek napi rendszerességgel fürdeni, ezért szükséges egy saját fürdőhelyet biztosítani számukra a ketrecben.

 

Nimfapapagájok

A nimfapapagájok gyorsan elkezdenek kötődni gazdájukhoz, ha sokat foglalkozik velük. Szeretnek játszani, és még azt is megengedik, hogy megsimogassák őket. Alaptermészetük vidám és viszonylag könnyen kezelhetők, így különösen népszerű háziállatok. Magányosan ők sem érzik jól magukat, úgyhogy legalább egy párt kell tartani.

Ha 1-3 pár madarat szeretne tartani, a ketrecnek legalább 200 x 60 cm alapterületűnek kell lennie, és legalább 150 cm magasnak. Szabadtéri madárház esetében legalább két és fél köbméter térfogat és minimum két négyzetméteres alapterület szükséges a szabad repülés biztosításához.

Csakúgy, mint a hullámos papagájok, ezek a kakadufélék is Ausztráliából származnak, és már majdnem olyan hosszú ideje tenyésztik őket Európában, mint apró barátaikat. Ezek a madarak kb. 32 cm hosszúra nőnek. A vadonélő madarak alapszíne szürke, pofa és toroktájéka sárga, pofafoltja narancssárga. A tojók pofa és toroktájéka szürkésebb, pofafoltjuk halványabb.  A tenyésztés eredményként a természetes, eredeti (vad) típusokon kívül léteznek gyöngyös, sárga, pettyes, albínó és a fahéj változatok, valamint ezek kombinációi.

 

Kalitka

Egyedül nem az igazi

A hullámos papagájok, kanárik és nimfapapagájok nem magányos lények. Csak csoportban, vagy fajuk legalább egy tagjával érzik magukat jól, ezért nem szabad egyedül tartani őket, ugyanis ez hosszabb távon búskomorságot is okozhat. Ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, ezeknek az aktív állatoknak sok testmozgásra van szükségük, emiatt nem elég pusztán biztosítani számukra egy elég nagy kalitkát, lehetőséget kell biztosítanunk arra, hogy szabadon repülhessenek naponta legalább egy órát. Aki megteheti, berendezhet kedvenceinek egy madárszobát is, ahol az állatok egész nap szabadon repkedhetnek.

http://www.fressnapf.hu/more-for-birds-voliere-sydney-ketrec-120x65x108-cm/

http://www.fressnapf.hu/birds-madarkalitka-darwin/