Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Így tartsa egészségesen madarát

2015. november 28.

Így tartsa egészségesen madarát

A díszmadaraknak nem szoktak védőoltást adni, de az ő esetükben is nagyon sokat tehetünk azért, hogy immunrendszerük jól működjön és egészségesek maradjanak.

Kutyánkat, macskánkat vagy nyulunkat sok veszélyes betegség ellen megvédhetjük, ha megkapják a megfelelő oltásokat, de a díszmadarakat nem szokás beoltatni, általában csak nagyobb madárállományokban (galambok, baromfik, ludak) szoktak vakcinázni. Néhány alapszabály betartásával sokat tehetünk madarunk egészségéért.

A betegségek megelőzésének alapszabályai közé tartozik:

1. A fajnak megfelelő diéta

Egészségük megőrzése érdekében minden madár számára fontos, hogy az alaptakarmányuk mellett kiegészítésként, a faj igényeinek megfelelő más táplálékot is fogyasszanak. Ilyenek például a friss gyümölcsök, salátafélék, gallyak, különböző zöldségfélék (pl.: répa), különböző összetételű lágyeleségek. Fontos tehát, hogy a fő táplálék mellé mindig tegyen a friss élelmiszerekből is. Ne feledkezzen meg az ásványi anyag kiegészítésről sem (pl.: szépia). Egyes fajok egészséges emésztéséhez elengedhetetlen a homok és az apró kavicsok felkínálása.

A teljes értékű főételt – általában magkeverék – az adott madárfaj igényeinek megfelelően kell összeállítani. Manapság már nagyon sokféle madár speciális igénye szerint összeállított magkeveréket és eleséget lehet kapni.

http://www.fressnapf.hu/multifit-madareleseg-papagajoknak-2kg/
http://www.fressnapf.hu/multifit-madareleseg-kanariknak-1kg/
http://www.fressnapf.hu/multifit-madareleseg-egzotikus-madaraknak-1kg/

Sok madár kedvenc csemegéje – a kukorica, a dió és más olajos magvak – hetente csak egyszer ajánlottak, mert erősen hízlalnak. A vedlési szezonban keverje össze az eledellel a vedlést segítő kiegészítőt, hogy a megfelelő ásványi anyagok segítsék a madár szervezetét.

2. Gondoskodás

Sok súlyos betegség kialakulását megakadályozhatja, ha mindig ellenőrzi a tollak, lábak és a csőr állapotát. Ha odafigyel, akkor még azelőtt észreveheti, hogy valami nincs rendben, mielőtt súlyos lenne a baj. Habár a madarak tisztítják a saját tollazatukat, fürdőzésre is szükségük van, hogy alaposan benedvesíthessék az egész testüket. Egyes madarak nem szeretnek fürdőzni. Ebben az esetben jól jöhet heti egy zuhany egy flakon segítségével. A homokfürdőt a madarak többsége nagyon kedveli, ezért erre is lehetőséget kell biztosítani számukra.

http://www.fressnapf.hu/multifit-madarhomok-25-kg/

Rendszeresen ellenőrizzük a madár lábait is. Enyhén piros vagy duzzadt a láb, ahol a gyűrű van? Ha igen, a gyűrűt el kell távolítani egy állatorvos segítségével, és biztonságos helyre tenni. Amikor a láb megduzzad, a gyűrű nyomást gyakorol az erekre, ami akár a láb elhalásával is járhat. Ha a lábakon durva felrakódások vannak, az általában paraziták jelenlétére utal.

A karmok szintén különös figyelmet igényelnek. Ezek soha nem állnak meg a növekedésben, tehát koptatni kell őket. Ha az ülőrúd túl vékony, vagy mindegyik azonos vastagságú, a karmok gyakran túlzottan megnőnek, és le kell őket vágni. Legjobb, ha a ketrecbe különböző vastagságú ülőrudat és mászórudat tesz, megelőzve ezzel az esetleges problémákat. A kalitkába nem mérgező fák (gyümölcsfák, fűz) különböző vastagságú kérges ágait is behelyezhetjük, amelyek nemcsak a karmok koptatásában játszanak szerepet, hanem jó szórakozást is biztosíthatnak, olyan madarak számára, amelyek szeretik ezeket csipkedni.

A madarak csőrét is rendszeresen ellenőrizze. Sok madár a csőrét az ülőrúdon, vesszőkön vagy az aljzaton található kavicsokon tisztítja. A csőr mindkét felét egy olyan felülethez dörzsöli, amivel kicsit le tud belőle reszelni, így akadályozva meg a túlnövekedést. Ha a felső és az alsó csőr már nem ül szimmetrikusan egymáson, a kiálló részt le kell rövidíttetni egy állatorvossal – különben a papagáj nem tud majd enni.

3. Higiénia

Ez gyakran a leggyengébb láncszeme a madárháznak – a tálban vagy a földön előfordulhatnak nedves ételmaradékok, amelyeken különféle kórokozók szaporodhatnak el, ha nem távolítjuk el őket időben. A takarmányra is nagyon oda kell figyelni, ha például dohos szagot érzünk, az a penészesedés jele, az ilyen magokat azonnal ki kell dobni, mert súlyosan megbetegíthetik kedvenceinket. Mindezt könnyen megakadályozhatjuk néhány szabály betartásával:

-A madárhomokot egy külön edényben tartsa, ne a padlón.
-Minden nap cserélje az eledelt. Dobjon ki minden el nem fogyasztott romlandó ételt, és távolítsa el az összes nedves darabot. A napi rutin során mindig ellenőrizzük a madarak ürülékét is, így már korán észlelhetjük ha hasmenés jelentkezik.
-Cserélje az almot minden héten, vagy szükség esetén gyakrabban.
-Olyan helyre tegye az itatót, fürdőedényt és etetőt, ahol a legkisebb a valószínűsége, hogy ürülékkel szennyeződik (soha ne tegye ezeket ülőrudak alá)
-Az ülőrudat alaposan tisztítsa meg hetente egyszer (forró vízzel). Rendszeresen cserélje a rudakat.
-Havonta egyszer alaposan tisztítsa meg a teljes madárházat, lehetőleg forró vízzel.
-Az önitatókat és itatótálakat tisztítsa naponta. A fürdő- és ivóvizet természetesen minden nap cserélni kell.
-Biztosítsa a madár számára a faj szükségleteinek megfelelő páratartalmat. Párásíthat vizes tálak kihelyezésével vagy cserepes növények segítségével.