Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Figyelem! 5+1 dolog, amit nem tudott az élősködőkről

2016. március 23.

Figyelem! 5+1 dolog, amit nem tudott az élősködőkről

A kutyákat és a macskákat a legtöbben nem csupán háziállatnak, hanem kifejezetten családtagnak tekintik, épp ezért fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk egészségügyi állapotukról. Vannak ugyanis olyan betegségek és paraziták, amelyek nem csak az állatokat fertőzhetik meg, hanem rajtuk keresztül az embereket is. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen élősködők bukkanhatnak fel környezetünkben.

  1. 100.000 tojás naponta

Több olyan féreg is van, amely képes megfertőzni a kutyák és a cicák bélrendszerét. Ilyenek például az orsóférgek, kampósférgek, az ostorférgek és a galandférgek. Ezek a paraziták nagyon termékenyek, némelyik akár 100.000 petét is képes lerakni naponta, amik háziállataink ürülékébe is bekerülhetnek, így szinte bárhol előfordulhatnak, ahol kedvenceink járkálnak.

  1. Férgek az emberi szemben és az agyban

Az orsóféreg a leggyakoribb bélrendszeri élősködő a háziállatok esetében, így ennél a legvalószínűbb, hogy bekerül az ember szervezetébe. Az ember leggyakrabban szennyezett földtől, mosatlan zöldségtől, gyümölcstől fertőződik. Gyermekek játszótéren, homokozóban fertőződhetnek. A fertőzés embrionálódott, a külvilágban 3 hetet töltött, fertőzésre érett petékkel történik. Amikor az ember fertőződik, a peték a vékonybélben lárvává fejlődnek, bejutnak a véráramba, vándorolni kezdenek a szövetekben, beleérte a szemet és az agyat is, és súlyos fertőzést okozhatnak. Ha galandféreg lárvával fertőzőtt bolhák telepednek meg kedvencünkön, akkor simogatása során a szőrzetről a szétrágott bolhamaradványok az ember kezére és onnan a szájába kerülhetnek. Főleg gyermekek veszélyeztetettek. Egyes galandféreg peték háziállataink tisztálkodása során orrukra, szőrükre kerülhetnek, onnan pedig az ember kezére, szájába. Ismételten a gyermekek a veszélyeztetettek.

  1. Férgesség már a születéskor

Felnőtt állatokban a fertőzöttség ritkán jár tünetekkel, néhány hetes kölyköknél azonban elhullást is okozhat. Táplálékelvonással, a férgek által termelt mérgező anyagokkal és bél üregének elzárásával kárositanak. Lesoványodás, fejlődésben visszamaradás,  borzolt, fénytelen szőrzet, lógó, laza has, esetleg haspuffadás utalhat féregfertőzöttségre. Sápadt nyálkahártya, nyugtalanság, remegés, bizonytalan járás, rossz közérzet is féregfertőzőttségre ad gyanút. Esetenként a féregfertőződés semmilyen tünetet nem okoz. Az orsóféreg lárvái a véráramba kerülve az izomszövetbe és különböző szervekbe vándorolnak, ahol nyugvó állapotba kerülnek. Vemhes nőstényben a hormonális változások aktiválják ezeket a nyugvó lárvákat és véráram útján a magzatok májába és a vemhes állat tejmirigyébe jutnak. A kampósféreg egyik fertőzési útja szintén a tej. Általában a vemhesség késő szakaszában aktiválódnak, majd elszaporodnak a születendő kiscicák és kiskutyák szervezetében, akik aztán rögtön férgesen jönnek a világra.

  1. A bolha és a kullancs is veszélyt jelent ránk

A bolhák és a kullancsok is szállítanak olyan betegségeket, amelyeket közvetlenül vagy közvetve továbbíthatnak az embernek. Közvetlenül fertőződhet meg az ember Rickettsia-fertőzéssel, bár ez hazánkban nem jellemző, a szintén veszélyes Lyme-kórral ellentétben. A Bartonella-fertőzés a macskákon jelenik meg, a bolhák terjesztik vérszivás útján. A cica harapással, karmolással fertőzheti meg gazdáját. Továbbá a bolha szolgálhat köztes gazdaként a galandféreg esetében, amely aztán megfertőzheti a kisállatot és az embert is.

  1. Spagetti a székletben

A fonálférgek akár 15 cm hosszúra is megnőhetnek, és távozáskor nagyjából úgy néznek ki az eb ürülékében, mint a spagettitészta. Tehát, ha „spagetti darabokat” vélünk felfedezni, miután a kutya elvégezte a dolgát, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert a fonálférgek nem csak az állatokra, hanem az emberekre is fertőzést jelentenek, és már a kölyökkutyákban is méretes példányok élősködhetnek.

+1 Ahány élősködő, annyi ellenszer

Ez persze így nem teljesen igaz, de a lényeg, hogy rendszeresen látogassuk az állatorvost, aki segít abban, hogy mivel kezeljük kedvencünket. Nem csak a külső- és a belső paraziták elleni védelem különbözik, hanem egyes fajok ellen is más-más módszer lehet a megfelelő. Ami biztos, hogy minél hamarabb lépünk fel ellenük, annál kevésbé tudnak elszaporodni, így ha felismerünk néhány tünetet vagy meglátunk egy élősködőt, ne halogassuk későbbre a kezelést.

 

Forrás: petsandparasites.org / petmd.com / pets.webmd.com