Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Achátcsigák a terráriumban

Könnyen kezelhető terráriumlakók Afrikából

2015. augusztus 28.

Achátcsigák a terráriumban

Miközben néhány embernek egyből a zöldségeskerti nyálkás kis lények jutnak eszébe a csiga szó hallatán, addig másoknak nagyot dobban a szívük. A csigák nagyon hálás terráriumi állatok lehetnek, tartásuk igazán egyszerű, és gyorsan megkedvelhetjük a kis lakótársainkat.

Természetesen őshonos csigákat is tarthatunk terráriumban (figyelem: az éti csiga védett faj, ezért gyűjtése tilos!), de lényegesen mutatósabbak és sokkal alkalmasabbak e célra az afrikai achát-, avagy óriáscsigák. Természetes élőhelyükön és az ínyenceknél is igen kedveltek húsuk miatt. Ezen túl azonban a terráriumban tartva is ok örömet tartogatnak.

Szelíd óriások…

Több fajuk is létezik, egyesek akár a 30 cm-es testhosszt is elérhetik, 20 cm-es házmérettel. Az óriáscsigák nem csak nagyra nőnek, de kézhez is szoktathatók. Alapvetően növényevők (némi döghústól eltekintve, amivel alkalomadtán találkoznak), teljesen veszélytelenek és természetükből adódóan nem számíthatunk tőlük semmiféle hektikus nyüzsgésre vagy rohangálásra. Táplálásuk sem okoz különösebb nehézséget sokféle zöldséget gyümölcsöt elfogyasztanak.

…szerény igényekkel

Afrikából származó állatokként a csigáknak szükségük van egy bizonyos alaphőmérsékletre. Mivel a szobahőmérséklet nem elegendő, ezért melegítésre mindenképpen szükség van, hogy a terráriumban a csigák számára ideális 25°C körüli legyen a hőmérséklet. Egy fűtőlap beszerzése is jó megoldás lehet, de ez esetben figyelni kell rá, hogy ne száradjon ki a talaj. Ideális esetben a fűtőlap a terrárium egyik oldalán helyezkedik el, így különböző hőmérsékletzónák alakulnak ki. A csigák a nedves környezetet kedvelik, ezért az aljzatot naponta kétszer kell permetezni. Ügyeljünk arra, hogy ne vizezzük túl a környezetet és gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről. A csigák szürkületkor igazán aktívak, ekkor indulnak élelemszerzésre. A csigák nyálkája egyébként arra szolgál, hogy az állat sérülésmentesen átjuthasson az egyenetlen, durva felületeken is. Ennek okán a sima talajt részesítik előnyben, mivel így kevesebb nyálkát kell termelniük. A terráriumnak nem szükséges túl nagynak lennie, mivel a csigáknak könnyedén meg kell találniuk egymást és az eleséget is. A csigák otthonának talajához az egyik legideálisabb a kókuszrost, mivel ez a nedvességet is megfelelően tartja és a csigák jól be is tudják ásni magukat. Az ürüléket, amelyből a csigák meglehetősen sokat termelnek, rendszeresen el kell távolítani a penészképződés megakadályozásának érdekében. A csigák terráriumába betehetünk gyökereket és búvóhelynek pedig kiválóan megfelel egy műanyag virágcserép. Fontos, hogy mérgező növényeket ne tegyünk a terráriumba, mert, mert a csigák megrágják őket.

Ínyencek nagy kalciumszükséglettel

A csigák szinte bármilyen növényi táplálékot elfogyasztanak, akár a fakérget is. A legjobban mégis a friss zöldségeket, fűféléket (pl.: gyermekláncfű, lóhere, tyúkhúr, lándzsás útifű), gyümölcsöket szeretik. Kaphatnak például répát, cukkinit, brokkolit, uborkát, salátát, paprikát, paradicsomot, almát, banánt, barackot, körtét, szilvát, dinnyét. A kalciumszükséglet fedezése a csigaház miatt létfontosságú ezért mindig legyen egy szépiacsont a terráriumban.

Gyakran hallható is, ahogy az állatok esznek, miközben az eleséget reszelőnyelvükkel (radula) először szétmorzsolják, hogy utána könnyebben meg tudják emészteni.

A szapora hímnős

A csigák hímnősek, tehát tulajdonképpen egyszerre hímek és nőstények. Ha két csiga párzik, hamarosan jó pár petére számíthatunk. Amíg egyes fajok csak néhány, nagyobb petét raknak, addig mások úgy 200, borsméretűt, amelyekből nemsokára apró, majdhogynem átlátszó kiscsigák bújnak ki. Aki utódokat szeretne csigáinak, gondoskodnia kell megfelelő méretű térről, illetve időben keresnie kell olyan vásárlókat is, akik szintén otthont szeretnének adni ezeknek az egyszerűen tartható, lenyűgöző állatoknak.