Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A vadon élő madarak etetése a sötétebb hónapokban

2015. október 22.

A vadon élő madarak etetése a sötétebb hónapokban

A természeti erőforrások megfogyatkozása miatt a vadon élő madarak táplálékforrása a téli időszakban szegényesebb. A verebek, pintyek, vörösbegyek, sármányok és csuszkafélék meghálálják az ember segítségét ezekben a hideg hónapokban, habár a mi segítségünk nélkül sem pusztulnának el. Amellett, hogy a madárcsivitelés hallgatása és a madarak megfigyelése egy nagyon jó dolog, a kertünkbe szoktatott kis szárnyasok nyáron, a fiókanevelés időszakában számos kártevőtől szabadítják meg növényeinket.

A szabadon élő madarak természetes táplálékforrásai erősen megfogyatkoznak a téli időszakban. Ha Ön is szeretne részt venni a madarak megóvásában, azt ajánljunk, hogy építsen egy saját madáretetőt. Azt, hogy mikor kell elkezdeni és mikor kell abba hagyni a madáretetést, az időjárási viszonyok határozzák meg. Általában október végén, november elején (az első fagyok idején)kell elkezdeni az etetők feltöltését és  a fagyok megszűntéig kell ezt folytatni (akár április közepéig). Az etetési idő végét jelzi az is, hogy az etetőre egyre kevesebbet járnak a madarak, hiszen találnak már ízletes növényi részeket, rovarokat.  Ne etessük egész évben a madarakat, mert az nem kívánatos. A télen maggal táplálkozó madarak nyáron mást esznek a természetben, fiókáikat pedig szinte kivétel nélkül rovarokkal etetik, ebbe nem szerencsés beavatkoznunk. A szabadon élő madaraknak nagy segítség a túléléshez, ha a természetben talált táplálékukat energiadús eledellel egészítjük ki a hideg hónapokban, ezzel a közelünkben tartjuk őket, nem vándorolnak táplálékot keresni, mint azt etetés nélkül tennék.  A madarak megjegyzik a korábban meglátogatott etetőjüket, és később visszajárnak oda, így folyamatosan újra kell tölteni az etetőt. Nagyon fontos a rendszeresség, ha egyszer elkezdtük etetni a madarakat, akkor  ők arra számítanak, tehát ha elutazunk akkor nem csak háziállataink ellátását kell megoldanunk, hanem arra is meg kell kérnünk valakit, hogy etesse a madarakat is. Tehát a madáretetés felelősség, hiszen azzal beavatkozunk a madarak vonulási szokásaiba, akkor megbízhatóan nyújtanunk kell nekik, amit megszoktak, amiért ott maradtak a közelünkben. Az etetés hirtelen abbahagyása akár egyes madarak pusztulását is okozhatja a következő hideg éjszakán. Ez a veszély különösen a kistestű madarakat fenyegeti.

 

A megfelelő eleség megtalálása

Magvak

Fontos, hogy a téli madáreleséget úgy állítsuk össze, hogy az megfeleljen az etetőre látogató többféle faj számára. Az alaptakarmány a nem sózott, nem pirított napraforgómag, amibe kisebb szemű magvakat (köles, mák) is keverjünk a kisebb testű madarak miatt.

http://www.fressnapf.hu/multifit-napraforgomag-25kg-2/

http://www.fressnapf.hu/fitfun-vadmadar-eleseg-25kg/

Kiegészítésként adhatunk diót, mogyorót, földimogyorót is, de ezek jóval drágábbak. Itt is külön hangsúlyozni kell, hogy soha ne sózott, pirított eleséget adjunk!

http://www.fressnapf.hu/multifit-foldimogyoro-granulatum-5kg/

 

Zsírban és energiában gazdag táplálékok

Tegyünk ki cinkegolyót, faggyút vagy nem sós szalonnát is.

http://www.fressnapf.hu/multifit-faggyugolyo-20db1700g-2/

Kínálhatjuk a madarakat vajkockákkal nem sós tepertővel is. A cinkegolyók egy részét érdemes összetörve a mag közé keverni, hogy keményebb fagyok idején a gyengébb csőrű madarak is fogyaszthassanak belőle.

 

Gyümölcsök

Az almát szinte minden madár szívesen fogyasztja, egyeseknek pedig a kedvence. Darabokra vágva a talajra dobva, vagy ágakra szúrva kínálhatjuk a madaraknak.

 

Egyéb eledelek

A könnyebb ételek, mint zabpehely, és erdei bogyók keveréke szintúgy népszerű a madáretetők látogatói körében.

http://www.fressnapf.hu/premiere-eledel-energia-mix-vadmadaraknak-3kg/

http://www.fressnapf.hu/premiere-vegyes-bogyos-madareleseg-15kg/

Nem túl fagyos napokon adhatunk a madaraknak főtt rizst, főtt tésztát, főtt zöldségeket is. Ezekből nem szabad sokat rakni az etetőbe, mert fagyott állapotban már nem tudják elfogyasztani a szárnyasok.

 

A legjobb, amit tehetünk, hogy több madárra tervezett madáretetőt építünk, és bőséges eledelkészletet biztosítunk számukra. Az egyik legjobb megoldás a magtartóval felszerelt önetető, amelynek nagy előnye, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű magot is beletehetünk, így nem szükséges minden nap újra tölteni. Nagyon jók még a tetővel ellátott dúcetetők, és a különböző helyekre felfüggeszthető változatos anyagból készült etetők (faházikó, fémhálók, műanyag palackok, lopótökök). Az etetőt nagyon fontos megvédeni a ragadozóktól, elsősorban a házimacskáktól. Fontos az is, hogy amennyiben nem fedett az etetőnk, akkor a havat a lehető leghamarabb eltakarítsuk róla. Mindenképpen gondoskodjunk friss ivóvízről is, mert a folyadékbevitel is legalább olyan fontos, az étkezés. Ügyeljünk rá, hogy az itató közel legyen az eleséghez, és ellenőrizzük rendszeresen, hogy nem fagyott-e be.

 

Ami nem ajánlott

A téli vendégeknek tilos sózott vagy fűszerezett ételeket adni, mint sütemény, megmaradt sajt, főtt zöldségek és tészta. Azon ételeket, amelyek cukrot vagy mesterséges színezéket tartalmaznak, szintén nem adhatjuk a madaraknak. A péksütemények könnyen átnedvesednek, penészesek lesznek, ami gyomor és bélgyulladást okoz és ennek akár a madarak pusztulása is lehet a következménye.

 

Ami ajánlott

Ha érdeklődik a madarak iránt és többet szeretne tudni életükről, védelmükről, akkor jó szívvel ajánljuk: Orbán Zoltán: Madárbarátok könyvét.