Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A modern hidegvízi akvárium

2015. augusztus 31.

A modern hidegvízi akvárium

A díszhaltartás eredeti formáját tekintve az őshonos halakkal betelepített, hidegvízi akváriumot jelentette. A szubtrópusi hidegvízi akvárium azonban nem csak színesebb, de karbantartása is egyszerűbb. Ilyen környezetben érzik jól magukat a legnépszerűbb díszhalfajok is.

Az első akváriumok hidegvízi akváriumok voltak. A víz hőfoka egy ilyen akvárium esetében általában 15-18°C. Amennyiben az akvárium nem egy kifejezetten hűvös szobában található, ez akár 20 °C fölé is emelkedhet. Télen a víz hőmérsékletének körülbelül 4°C-kal alacsonyabbnak kell lennie. Az ilyen hidegvízi akváriumok tipikus lakójának számít a kurta baing, a szivárványos ökle, a pikófélék és a fenékjáró küllő is, amely inkább a kicsit hűvösebb vizet kedveli. Olyan őshonos halfajokról van szó, melyek egy része ma már védett , ezért természetes élőhelyükről nem távolíthatóak el. A vásárlás során mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy az állatok tenyészetből származnak.

Bizonyos halfajok elkülönített tartást igényelnek. A pikófélék például igen agresszívvá válhatnak, amikor ivó- és vadászterületüket védelmezik. Ekkor még a fajtársak is kellemetlenségekre számíthatnak. Aranyhalakkal sem csupán tavakban, hanem hidegvízi akváriumokban is találkozhatunk. Ebben az esetben nehezebb optimális tartási körülményekről beszélni, mivel ezeknek az állatoknak jelentős a mozgásigényük, társas lények és nagyra is nőnek  és ennek megfelelően nagy mozgástérre van szükségük. Ezért számukra legalább 300 literes akváriumméret a kívánatos, még akkor is, ha a kis aranyhalak lényegesen kevesebb hellyel is kiegyeznek. Az aranyhalakat inkább kerti tóban tartsunk. Természetesen egy hidegvízi akváriumot nem feltétlenül csak halakkal lehet betelepíteni, a tavi kagylók, a rákok és a nagy tányércsigák is jól érzik magukat a hűvös vízben. Azonban ebben az esetben az optimális körülmények kialakítása némi plusz ráfordítást igényel. Ha egy általánosságban inkább meleg helyiségben szeretnénk hidegvízi akváriumot felállítani, be kell szereznünk egy akváriumklímát a víz hőmérsékletének alacsonyan tartásához. Ezt a szempontot mindenképp figyelembe kell venni az akvárium elhelyezésénél.

Szubtrópusi édesvízi akváriumok

Akik kezdő akvaristaként nem mernek megkockáztatni egy klasszikus hidegvízi akváriumot, azok számára a szubtrópusi édesvízi akvárium lehet a megfelelő alternatíva. Ez tulajdonképpen nem is hideg, hanem langymeleg vízzel van feltöltve, ami jelentősen megkönnyíti a kezelését. Továbbá az így tartható halak nem csak színpompásabbak, de ápolásuk is egyszerűbb, mint az őshonos halfajoké. Sokféle kész eleség elérhető ezen halak számára.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_komplex_1000ml/

A szakboltok által kínált halfajok között is számos olyat találhatunk, amelyek enyhén, vagy egyáltalán nem fűtött akváriumban is remekül érzik magukat.

Ezeknek az akváriumoknak a vízhőmérsékletét nem szükséges folyamatosan alacsonyan tartani, mint a klasszikus  hidegvízi akváriumokét, hanem a benne tartott halfajok igényeitől függően 20 °C és 25°C között kell lennie. Ehhez legtöbb esetben elegendő a világítás melege. Többnyire csak télen szükséges az akváriumot fűteni, hogy a szobahőmérséklet feletti vízhőmérsékletet folyamatosan biztosítani tudjuk. Sok halfaj jöhet szóba egy ilyen akvárium betelepítéséhez: például a guppik és plattik, amelyek a legnépszerűbb halfajoknak számítanak, és már 20°C-os vízben is jól megélnek. A neonhalak, és a kövicsíkfélék is beérik langymeleg vízzel. Habár az algaevő harcsákat inkább meleg édesvízi akváriumban kell tartani, elviselik a szobahőmérsékletet is 18°C-tól. A Kínából származó kolibrihal szintén a hűvösebb,  24 °C körüli hőmérsékletet részesíti előnyben. Mivel ez esetben egy különösen békés rajhalról beszélünk, sok más halfajjal együtt tartható, akár guppikkal vagy plattikkal is.

A hidegvízi akvárium tisztán tartása

A hidegvízi akváriumot gyakran illetik a „puritán“ jelzővel. Azonban ez nem egészen igaz, hiszen technika nélkül ez sem működhet. Mindenképpen szükség van világításra, pumpára és szűrőre, hogy a lehető legmegfelelőbb körülményeket tudjuk biztosítani a halaknak és a növényeknek. A szűrőt tisztítani kell, mikor az átfolyási mennyiség észlelhetően lecsökken, és lehetőség szerint hetente egyszer a vízmennyiség egy részét is cserélni kell. A vízminőséget és -hőmérsékletet is rendszeresen ellenőrizni kell. A hidegvízi akvárium hőfokát ideális esetben mindig 24°C alatt kell tartani, az őshonos fajok esetében pedig ez az érték 20°C. Amennyiben a víz a környezeti hatások miatt felmelegszik, szükséges hűtőberendezés használata az állandó alacsony hőmérséklet biztosításának érdekében.