Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

4+1 dolog, amit nem tudott a nyuszikról

2016. március 31.

4+1 dolog, amit nem tudott a nyuszikról

Érdekességek a tapsifülesekről.

1. Egészen egyedi „klímaberendezés”

A nyuszik nem izzadnak és nem is lihegnek…de akkor vajon hogyan hűtik és fűtik a testüket? A megoldást egyik legjellegzetesebb testrészük rejti: igen, az óriási fülek nem véletlenül akkorák. Nyáron, ha szeretnénk enyhíteni a meleget kis barátunk számára, biztosítsunk számára huzatmentes, árnyékos helyet és elegendő ivóvizet, amelyet naponta többször is cserélünk. Körültekintően vizezhetjük is nyuszinkat. Nedvesítsük be a füleit – persze óvatosan, a hallójáratba folyó víz gyulladást okozhat. Mindig szobahőmérsékletű vizet használjunk, sose legyen jéghideg. A nyuszinak a talpát is benedvesíthetjük, azon keresztül is sok hőt tud leadni. Akár ketrecben van, akár szabadon, egy csempelapot helyezzünk a földre, amin időnként elnyúlhat

2. Félelem és reszketés

A „gyáva nyúl” kifejezés nem alaptalanul jött létre: ezek a kedves kisállatok valóban félénkek és könnyen megijednek. Nem könnyű elnyerni a bizalmukat, ráadásul memóriájuk is elég jó, így a rossz bánásmódot nem felejtik el egykönnyen. A tapsifülesek csak nagyon indokolt esetben harapnak, de a rémületnek egyértelmű jelei vannak: ha ölbe véve erősen kapálózik, vagy hátsó lábaival nagyokat rúgva szalad, biztosra vehetjük, hogy fél. Hasonló a helyzet akkor, amikor állatkánk a fülét lelapítva a földre lapul – bár sokan ezt a viselkedést a simogatás élvezetének vélik. A bizalom igazi jele, ha a hátukra fordulva engedik, hogy a hasukat simogassuk.

3. Nem „nagydolog”

Elterjedt tévhit, hogy a nyuszik büdösek. Ez természetesen nem igaz, nagyon is tiszta állatok: naponta többször mosakszanak, sőt, egymást is előszeretettel tisztogatják. A kutyákhoz hasonlóan szobatisztaságra nevelhetőek, de tudnunk kell, hogy ez csak a vizelést érinti. Szerencsére ürülékük szagtalan és (egészséges állatka esetén) szilárd, így nem olyan kellemetlen utánuk takarítani. A legtöbb gazdi nem tudja, hogy a tapsifüleseknek kétféle ürüléke van: az egyik az említett kemény bogyó, a másik pedig egy kisebb, lágy, fényes színű változat, melyet közvetlenül a végbélnyílásukból elfogyasztanak, ezért számunkra az úgymond láthatatlan. Amennyiben mégis ilyen jellegű ürüléket találunk nyuszink alatt, az betegségre utalhat.

4. Éjjeli baglyok

Pontosabban nyulak. Bizony, a tapsifülesek éjszaka aktívak, erre készüljünk fel, ha egy légtérben tervezünk aludni velük. Képesek alkalmazkodni gazdájuk életmódjához, de a korareggeli óráktól várhatóan így is aktívak lesznek. Nem folyamatosan, hanem kis részletekben alszanak, akár több mint tízszer egy nap. Szemüket csak akkor csukják be, ha teljesen biztonságban érzik magukat, egyébként nyitott szemmel pihennek.

+ 1 Óriások és törpék

A világ legnagyobb és legkisebb nyula között 21 és fél kiló a különbség. Nem tévedés: az óriási rekorder Darius, aki 23 kilót nyom – szemben a holland törpenyulakkal, akiknek felnőttkori súlya maximum másfél kiló lehet. A szeretet persze súlytól független, ezért gazdája szemében Darius sem más, mint egy kedves, puha családtag.